Este site-ul tău securizat?
Sunt parolele, datle personale sau cardurile de credit folosite pe site-ul tău protejate macar de cele mai cunoscute atacuri cibernetice?
Toate acestea depind de tine și este datoria ta să te ocupi de ele.
În acest articol vei afla de ce este importantă securitatea web si ce poți face pentru a-ți proteja website-ul.
De ce este importantă securitatea web
În prima jumătate a anului 2021, se estimează ca au fost blocate peste 86 de miliarde de atacuri brute force ( adică atacuri de spargere de parolă) și în medie de 30 000 de site-uri web piratate zilnic.
Hckerii nu se opresc la nimic atunci cand vine vorba de a extrage informatii vitale și a le folosi împotriva victimelor.
Atacurile cibernetice sunt întotdeauna neașteptate, este greu să recuperezi toate datele și poți avea pierderi masive daca nu previ din timp acest lucru.
În prezent asistăm la o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice, aceasta problemă a început să afecteze companiile de toate dimensiunile, 43% dintre atacurile online din ziua de azi vizează companiile mici și doar un număr foarte mic sunt pregătite pentru un atac cibernetic.
Deși compniile mari oferă un profit mai mare pentru hackeri, cele mici sunt o țintă mult mai ușoară din cauza lipsei lor de resurse și expertiză în materie de securitate online.
Din fericire există o mulțime de modalități prin care poți să îți protejezi site-ul.
Aplicați aceste principii ușoare de securitate
Următoarele sunt esențiale pentru un site protejat:
1. Impementează un certificat SSL
Certificatele Secure Sockets Layer (SSL) sunt un standard mondial folosit de milioane de website-uri pentru a proteja tranzacțiile online care au loc pe platforma lor.
Obținerea unui astfel de certificat ar trebui sa fie unul dintre primii pași în contruirea website-ului. Cesta se poate cumpăra de la diverși furnizor, dar majoritatea companiilor de hosting le oferă gratuit.
Letsencrypt este o organizație non-profit care oferă, de asemenea, certificate SSL gratuite.
După ce ați instalat certificatul SSL sau l-ați activat din hosing, este recomandat sa utilizați un plugin pentru a forța redirecționarea HTTPS, ce activeaza conexiunea criptată.
Descarcă gratuit ghidul detaliat de securizare a website-ului, unde îți explicăm care este cel mai bun plugin pentru SSL și cum îl setezi.
Această tehnologie standard stabilește o conexiune criptată între un server web (gazdă) și un browser web (client). Adăugând această conexiune criptată, vă puteți asigura că toate datele transmise între cele două rămân private și intrinsece.
2. Utilizează și solicită utilizatorilor tăi o parolă puternică
Pe lângă obținerea certificatului SSL, un alt lucru important pe care îl poți face este șă utilizezi și să ceri utilizatoril platformei tale să folosească parole puternice.
Tentația de a reutiliza sau a folosi o parola familiară sau ușor de reșinut este mare, dar nu este recomandatm daca dorești un site protejat. Cu cât parola ta. este mai puternică, cu atât este mai puțin probabil să fii victima unui atac cibernetic.
Dacă vrei să verifici cât de puternică e parola ta, poți folosi acest verificator de putere a parolei.
3. Instalați un modul de securitate
Un modul este o modalitate simplă și rapidă de a adăuga funcții utile pe site-ul tău, instalarea unui modul de securitate poate adăuga câteva straturi suplimentare de protecție site-ului tău.
În repertoriul WordPress puteți găsi o varietate de module grozave care te vor ajuta să îți îmbunîtățești securitatea platformei, noi ți-am pregătit câteva exemple de cele mai folosite:
- Wordfence Security – Scanare firewall și malware
- All In One WP Security & Firewall
- iThemes Security
- Jetpack – WP Security, Backup, Speed și Growth
4. Ține mereu actualizată tema, platforma și modulele WordPress
Actualizarile sunt importante, deoarece multe conțin remedieri ale vulnerabilităților de securitate raportate către WordPress. Dacă nu actualizezi platforma, aceasta va rula cu versiunea vulnerabilâ, ceea ce face treaba hackerilor mai ușoară.
Începând cu 2021, se estimează că sunt aproximativ 1,3 miliarde de site-uri web online, dintre care peste 455 de milioane de site-uri folosesc WordPress. Datorită popularități sale, WordPress este o țintă principală pentru hackeri.
5. Fii atent la ce module sau teme instalezi
Nu e suficient doar să îți menți platorma, modulele și tema actualizate, trebuie să fi atent și la ce module sau temă folosești. De aceea este important să folosești doare teme și module de la dezvoltatori de încredere.
Modulele sau temele din surse care nu sunt de încredere pot conține cod malițios care poate permite hackerilor să intre în baza ta de date.
6. Fă copii de rezervă (backup) regulat
O copie a site-ului este extrem de utilă, mai ales în cazul în care se întâmplă ceva cu site-ul și vrei să revi la funcționare cât mai rapid.
Este indicat să faci zilnic o copie (backup), in general, majoritatea firmelor de hosting fac backup zilnic fisierelor tale.
Alternativ poți să folosești și un modul de backup cum ar fii Updraft.
7. Stai departe de numele de utilizator ”Admin”?
Acesta este un nume de utilizator foarte comun și ușor de ghicit. La fel ca și parola, acesta trebuie sa fie ceva mai personalizat.
Dacă folosești numele de utilizator, no îți recomandăm șă îl modifici cât mai repede, poți face asta din Panou e control -> Utilizatorti -> Editează
8. Ascunde pagina de conectare WP-Admin
În mod implicit, majoritatea paginilor de conectare WordPress pot fi accesate adăugând „/wp-admin” sau „/wp-login.php” la sfârșitul adresei URL. Acest lucru le facilitează din start munca hackerilor. Odată ajuns la pagina de conectare, un hacker poate să înceapă deja procesul de ghicire a userului și parola, iar dacă userul este ”admin”, munca acestuia devine și mai ușoară.
Acest lucru poate fi rezolvat prin intermediul mai multor module, unul dintre ele fiind WPS Hide Login.
9. Dezactivează XML-RPC
WordPress folosește o implementare a protocolului XML-RPC pentru a extinde funcționalitatea clienților software. Acest protocol Remote Procedure Calling permite rularea comenzilor, cu datele returnate formatate în XML .
Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de funcționalitatea WordPress XML-RPC, din păcate aceasta este una dintre cele mai comune vulnerabilități prin care site-ul tău poate fi accesat. Noi recmandăm să dezactivezi această opșiune, iar modulul Wordfence Security face acest lucu.
10. Securizează fișierul wp-config.php
Securizarea acestui fișier se poate face în mai multe etape, cum ar fi:
- poți să îl protejezi folosind fisierul .htaccess – prin adaugarea unui cod
- Configurarea corectă a permisiunii pentru fșierul wp-config.php
- mutarea fisierului wp-config.php
11. Scanează-ți website-ul
Uneori, site-ul tău WordPress poate avea o vulnerabilitate despre care habar n-aveai că există, este recomandat să utilizezi instrumente care pot găsi vulnerabilități și le pot remedia pentru tine.
Pluginul WPScan scanează pentru vulnerabilități cunoscute în fișierele de bază, pluginurile și temele WordPress, restul muncii ține de tine sau poți apela la specialiști.
12. Securitatea serverului este importantă
Serviciul de hosting este un alt lucru care trebuie să îl iei în considerare, caută o companie care oferă servicii rapide, de încredere și cu suport bun pentru clienți. Aceasta înseamnă că ar trebui să aibă resurse bune și puternice, să mențină un timp de funcționare de cel puțin 99,5% și să folosească tactici de securitate la nivel de server. Pe piața din România și pe cea exterioară exista multe firme care oferă servicii de calitate.
13. Utilizează cea mai recentă versiune de PHP
La fel ca și temele, platforma și modulele, versiunea de PHP este importantă pentru securitatea website-ului tău. Verifică și actuașizează-ți acum versiunea PHP folosind ghidul nostru gratuit.
14. Găzduiește-ți fișierele într-un cloud privat
Un Server cloud privat are o mulțime de avantaje, cele mai importante fiind că vă sporește securitatea, resursele sunt folosite doar de tine ceea ce înseamnă că site-ul tău va avea o viteză mai bună.
Toate mediile cloud necesită o combinație puternică de protecție antivirus și firewall, dar un cloud privat rulează pe anumite mașini fizice, ceea ce face securitatea fizică mai ușor de asigurat.
Așadar, securitatea web este importantă pentru a proteja site-ul tău și informațiile care sunt încărcate sau transmise prin intermediul acestuia. În prima jumătate a anului 2021, au fost blocate 86 de miliarde de atacuri brute force și în medie 30 000 de site-uri sunt pirate zilnic. În prezent, 43% dintre atacurile online vizează companiile mici. Pentru a te proteja, trebuie să aplici principii simple de securitate, cum ar fi obținerea unui certificat SSL, utilizarea și solicitarea unei parole puternice, menținerea unui software actualizat, limitarea accesului la site-ul tău, și înregistrarea regulată a site-ului tău pentru detectarea eventualelor vulnerabilități.